Οι συντελεστές

η συγγραφέας

'Η Βασιλική Ρουμελιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ακούραστη εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής, μητέρα δύο υπέροχων κοριτσιών και η συγγραφέας του πολυαγαπημένου των παιδιών 'Μην πας, φωκάκι!' σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισπανία. Μέχρι στιγμής, δηλαδή.

                                                   *

Και τώρα που τα μικρά φωκάκια δεν κινδυνεύουν πια να χαθούν, o Στίβεν Κινγκ των νηπίων ξαναχτυπά!

Σειρά, λοιπόν, έχουν οι πεισματάρες και πολυλογούδες μελανιές στα μικρά σώματα αλλά κυρίως στις ψυχές κάθε παιδιού που πλέον ενοχλούν, μιλούν και ενίοτε φωνάζουν. Ας τις ακούσουμε. Ας την ακούσουμε. Διότι είναι στο χέρι μας να μην επιβιώσει η βία... Είναι στο χέρι μας να σβήσουμε τις μελανιές από τα σώματα και τις ψυχές των παιδιών.'

Κωνσταντίνα Δελημήτρου

η εικονογράφος

Η Μαρία Παπανδρέου γεννήθηκε στην Λάρισα πριν 48 χρόνια. Εκεί μεγάλωσε και πάρα πολύ της άρεσε αυτό! Τύχη μεγάλη και ζέστη μεγάλη.

Σπούδασε αρχικά γραφίστας στη Βακαλό και με το που τελείωσε έφυγε για μια 9μηνη ανταλλαγή πτυχιούχων στο Βέλγιο όπου και βρίσκεται 26 χρόνια μετά.

Δούλεψε ως γραφίστας στης Βρυξέλλες σε μια απ αυτές τις μεγάλες διαφημιστικές που υπάρχουν σε 3467 χώρες στον κόσμο για 10 χρόνια και ξετρελάθηκε τα πρώτα 5. Μετά έγινε μαμά και αποφάσισε ότι η διαφήμιση δεν ήταν αρκετά μαγική κι ότι το δικό της μυστικό ήταν στα παιδιά και στα χρώματα. Κι έτσι στα 36 ξανασπουδασε... νηπιαγωγός αυτή τη φορά. Για να εξηγήσει στα παιδιά ότι η τέχνη είναι η βάση και η αρχή της αυτοεκτίμησης. Και οι μουτζούρες είναι η βάση της τέχνης γιατί τις έφτιαξε μόνο του το χέρι. Ολόκληρες, ναι! Μαγεία!

Κι έτσι, από το 2012 δουλεύει στο γαλλόφωνο Βέλγιο ως νηπιαγωγός και παράλληλα ζωγράφος με 3 sold out εκθέσεις και πάνω από 300 πολύχρωμους πίνακες να στολίζουν χαρούμενα σπίτια από Αμερική μέχρι Αυστραλία. Και πιο χαρούμενη δεν μπορεί να είναι γι' αυτό κάθε πρωί που πίνει τον καφέ της.

Και μετά μια μέρα την πήρε τηλέφωνο η Βασιλική Ρουμελιώτου και μιας και είναι κι αυτή Ελληνίδα μάνα, έριξε μια ζακέτα πάνω της και ξεκίνησε να τη βοηθάει στην αποστολή διάσωσης παιδιών που είχε ήδη ξεκινήσει με το φωκάκι...

ο μουσικός 

Ο Νάσος Καββαθάς γεννημένος στο Μόντρεαλ του Καναδά, με καταγωγή από Επίδαυρο και Μάνη, από λογοτεχνικό και εικαστικό τζάκι, μαθήτευσε δίπλα σε γνωστούς Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες. 

ο γραφίστας - δημιουργός του βιντεο 'Μίλα!' με την τεχνική του stop motion

Ο Χρόνης Γιαννικόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφιστική αλλά επειδή οι Τέχνες τον παρασύρουν σε απρόσμενα ταξίδια δεν ξέρει ακόμα πού θα καταλήξει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι απολαμβάνει να μοιράζεται με τα παιδιά την αγάπη για δημιουργία. Από το τεράστιο κεφάλι του δε βγαίνουν μόνο μπουκλωτά μαλλιά αλλά και υπέροχες ιδέες με χρώματα, σχήματα και κυρίως τρίγωνα. Όταν σκέφτεται με τετράγωνα δημιουργεί ταινίες με και για τα παιδιά, παρουσιάζοντας τον υπέροχο κόσμο της παιδικής ηλικίας όπου η σκέψη είναι ακατέργαστη και τα αισθήματα έντονα. Ο μεγάλος κύκλος της ζωής του περιλαμβάνει το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη σκηνογραφία και δύο υπέροχα παιδιά!

επιστημονική συνεργάτιδα

Η Μαρίνα Βασιλειάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό αλλά πλέον κατοικεί στη Λευκωσία. Από μικρή θυμάται ότι ήθελε να γίνει δασκάλα για να κάνει τα παιδιά χαρούμενα και να τα μάθει να προστατεύονται από τους λύκους και τις κακές μάγισσες που όμως πολύ συχνά μεταμορφώνονται σε αρνάκια για να τα ξεγελάσουν. Όταν μεγάλωσε σπούδασε όντως νηπιαγωγός! Και δε σταμάτησε ποτέ να σπουδάζει.. ούτε όταν γέννησε τα τρία της παιδιά ...τα οποία ακόμα δεν το πιστεύουν ότι ξεκίνησε το διδακτορικό της αφού τα γέννησε ....και μάλλον θα συνεχίσει να τα εκπλήσσει και θα σπουδάζει συνέχεια επειδή θέλει να γίνεται όλο και πιο δυνατή και να βοηθά περισσότερα παιδιά. Τις ώρες που δε σκέφτεται τα παιδιά της στο σπίτι και τα παιδιά της στο σχολείο, της αρέσει να χορεύει, να διαβάζει, να βλέπει ταινίες και να ταξιδεύει. Α! Ξέχασα να σας πω! Σπουδάζοντας κάποια στιγμή και στην Αγγλία, γνώρισε μια συγγραφέα, τη Βασιλική Ρουμελιώτου, που έβαλε στόχο ζωής να μάθει στα παιδιά να προσέχουν. Πολύ της άρεσε.

ο επιστημονικός επιμελητής

Το βιβλίο επιμελήθηκε ο Γιώργος Στυλιαράς. 

Ο Γιώργος Στυλιαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Είναι συστημικός - οικογενειακός ψυχοθεραπευτής. 

                                              *

''Είναι δύσκολο πολύ να βοηθήσεις ένα τραυματισμένο παιδί σαν τον Λουκιανό να βρει το κουράγιο να μιλήσει για ό,τι του συνέβη, για να ζήσει δυνατό και ελεύθερο ...

Κι όταν, λοιπόν, διστάζεις να τολμήσεις, μια είναι η λύση: να σταθείς πααααρα πολύ τυχερός και να γνωρίσεις έναν ποιητή - ψυχοθεραπευτή να σε εμπνεύσει να γράψεις και να σε βοηθήσει να μην υποκύψεις λιγόψυχα στα αρνητικά συναισθήματά σου... Κι εγω στάθηκα πολύ τυχερή... και το «Μίλα!» είναι πια μια πραγματικότητα...

Γιώργο μου, σε ευχαριστώ...πολύ...

Είναι συγκινητικό να γνωρίζεις έναν άνθρωπο που κινητήρια δύναμή του είναι η χαρά της επικοινωνίας, της δημιουργίας, της εξέλιξης και η πνευματικοτητα. 

Ο αγαπημένος Γιώργος Στυλιαράς επωμίστηκε αγόγγυστα και αγέρωχα την επιστημονική επιμέλεια αυτού του τόσο σημαντικού εγχειρήματος, του βιβλίου «Μίλα!»''.

Βασιλική Ρουμελιώτου